Energia na dzień dobry
Nie każdy z nas jest rannym ptaszkiem. Kiedy jednak budzik zadzwonił o 6:00 rano, a my ledwo zwlekliśmy się z łóżka, warto dodać sobie energetycznego kopa na dobry początek dnia. Zamiast niezdrowej kawy rozpuszczalnej, oklepanych już kanapek, czy – o zgrozo – napoju energetycznego, proponuję ciekawe, sycące i przepyszne rozwiązanie: płatki jaglane na mleku migdałowym.
Czego będziesz potrzebować?
- szklanka mleka migdałowego
- 5 łyżek płatków jaglanych
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła orzechowego
- pół banana
Sposób przyrządzenia:
Mleko migdałowe zagotować, dodać łyżeczkę miodu i płatki jaglane. Całość gotować na wolnym ogniu przez 4-6 minut. Przelać do miski, dodać masło orzechowe i skrojonego banana. Tak przygotowane śniadanie można podkręcić szczyptą cynamonu lub wiórkami kokosowymi.
Nie każdy jest fanem wyżej wymienionych składników, dlatego można, a nawet zaleca się, kombinowanie. Banana zamień na maliny, masło orzechowe na mus z truskawek, baw się, smakuj i komponuj wedle uznania.
Smacznego!