Słodki pudding kokosowo – malinowy

Zdrowe słodycze – to możliwe!

Uwielbiam słodycze, jednak zdaję sobie sprawę, że nie są one najzdrowszą przekąską. Dlatego idąc za nagłą potrzebą pochłonięcia jakiegoś deseru, postawiłam na zasadę złotego środka: słodko, ale zdrowo. Tak oto powstał mój pudding!

IMG_2915

Czego będziesz potrzebować?

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego (niesłodzonego)
  • spora garść migdałów
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki płatków orkiszowych
  • świeże lub mrożone maliny

Sposób przyrządzenia

Migdały moczymy przez pół godziny w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, mielimy blenderem. Dodajemy kaszę, łyżkę miodu i mleko kokosowe. Całość ponownie blendujemy na gładką masę, do której dosypujemy chrupiące płatki orkiszowe. Przekładamy pudding do miseczek/pucharków i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie maliny podgrzewamy i rozdrabniamy w małym rondelku. Tak rozrobionym „sosem” polewamy schłodzony pudding. Opcjonalnie dekorujemy listkiem mięty.

Ten pyszny i pełen składników odżywczych deser w pełni zaspokoi waszą chęć na coś słodkiego. Możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, bo jest on źródłem białka, błonnika i witamin.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *